Știri
Monsanto a intrat la guvernare

Extras din prezentarea lui Stelian Fuia : “Manager Vânzări - Monsanto Romania SRL (1995-1996); Business Development Manager pentru Europa Centrală și CIS (fostul URSS) - Monsanto Europe SA, Brussels, Belgia (1996-1999); Director Comercial – Monsanto Romania Ltd. (1999-2002)”.

Ministerul agriculturii din România are o istorie nedemocratică legată de organismele modificate genetic. În fruntea ministerului agriculturii s-a aflat până în prezent Valeriu Tabără (fost ministru al agriculturii în perioadele 1994-1996 și 2010-2012), cunoscut pentru conflictul de interese pe această temă, prin strânsele sale legături contractuale cu compania Monsanto.

Domnul Stelian Fuia s-a pronunțat deja pe tema organismelor modificate genetic, afișând o susținere necondiționată pentru aceasta biotehnologie. Acesta a votat, de exemplu, în favoarea legii ce prevede introducerea deliberată în mediu și introducerea pe piață a organismelor modificate genetic. Legea 247/2009 aduce modificări în ceea ce privește sistemul de autorizare a OMG într-un mod care favorizează exploatările agricole cu organisme modificate genetic, reduce accesul la informația de mediu și exclude ONG-urile din consultările în legatura cu acest domeniu.

De menționat că deputatul PDL Stelian Fuia se numără printre codașii clasamentului Votul Verde 2010 (ocupă mai precis locul 280 din 333) grație numărului ridicat de absențe din Plen și de voturi contrare poziției experților Votul Verde pe legile cu impact asupra mediului votate în Camera Deputaților în perioada septembrie 2009 – iulie 2010.

Considerăm că obiectivitatea și profesionalismul domnului Stelian Fuia sunt deja compromise, acesta neputând să își exercite în interes public, funcția de Ministru al Agriculturii.

Monsanto este o corporație multinațională, cel mai mare producător de organisme modificate genetic la nivel mondial, această companie fiind acuzată de manipulare și de trafic de influență în SUA, India, America Latină, generând numeroase probleme sociale, de sănătate, de asemenea fiind responsabilă de sărăcirea comunităților agricole în zone în care se cultivă intensiv culturi modificate genetic, probleme de mediu și sănătate.

Organism Modificat Genetic (OMG) sau Transgenic este termenul cel mai folosit pentru a defini o plantă de cultură sau un animal, cărora, prin intermediul unor tehnici de inginerie genetică li s-au transferat gene de la alte specii: plante, animale, bacterii, virusuri sau chiar gene umane, pentru a le conferi anumite proprietăți noi. OMG au cauzat deja numeroase probleme de sănătate, mediu precum și economice în întreaga lume, reprezentând un subiect de dispută între cercetători și factorii de decizie.

Prioritatile agriculturii nu pot include OMG. Porumbul modificat genetic MON810 este singura planta modificata genetic autorizata pentru cultivare in Romania. Acest porumb dezvolta toxine ce ataca un daunator al porumbului (viermele sfredelitor) care nu reprezinta o problema in agricultura romaneasca. Drept urmare, porumbul modificat genetic nu are căutare în rândul agricultorilor romani. Conform datelor oficiale, suprafetele de porumb modificat genetic au scazut drastic in ultimii ani.

De asemenea, soia modificata genetic – o nostalgie cunoscută a lui Stelian Fuia, precum și a lui Valeriu Tabara, are avantaje îndoielnice. Romania a fost singurul stat din lume care a declarat producție mai mare la hectar în cazul soiei modificate genetic, comparativ cu soia nemodificată genetic. Această declarație nu a fost niciodată susținută printr-un raport oficial.

Reamintim de rezultatele numeroaselor studii stiintifice care arata efectele negative ale OMG asupra sanatății și mediului. State importante din UE au interzis cultivarea de OMG în baza acestor studii. Printre aceste state se numără Franța, Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria, Luxemburg.

Conform sondajelor de opinie , consumatorii romani nu doresc sa consume OMG. Conform sondajului de opinie Omnibus, realizat în România în 2010, 74% dintre români s-au declarat împotriva consumului de produse modificate genetic iar 81% doresc interzicerea OMG. Un nou sondaj Omnibus din România confirmă încă o dată că 74% dintre români sunt împotriva consumului de organisme modificate genetic. Domnul Stelian Fuia nu ne poate asigura că își va onora obligația față de opinia publică în activitatea sa ministerială.

Prin urmare, Coaliția de Mediu solicită Primului Ministru desemnat Mihai Razvan Ungureanu să înainteze o nouă nominalizare pentru postul de Ministru al Agriculturii PDL precum și coaliției politice aflate la guvernare, retragerea sprijinului lui Stelian Fuia pentru această funcție.Str. Armand Calinescu nr. 7,           HOME    DESPRE NOI    PROIECTE    ȘTIRI    PUBLICAȚII    RESURSE    LINK-URI    CONTACT   
et. 5, ap. 20, 021011 București
Tel: +40 21 314 3960
Fax: +40 21 31 00 559,
       +40 31 816 6572
E-mail: office at alma-ro.ngo.ro