Știri
Audiere publică "Explorarea și exploatarea gazelor de șist în România. Încotro?"

Chemarea la acțiune


La începutul acestui an au apărut primele informații legate de exploatarea și explorarea gazelor de șist în România. Acestea au fost făcute publice de către compania Chevron și nu de către autoritățile românești care au acordat licențele de explorare a rezervelor de gaze de șist, adică ANRM (Agenția Națională pentru Resurse Minerale) sau de către Guvern care aprobă acordarea licențelor.

Potrivit reglementărilor în domeniul protecției mediului, toate actele normative care vizează modificarea condițiilor de mediu trebuie aduse la cunostiinta publicului. Reprezintă o încălcare a principiilor și normelor europene modul în care sunt ascunse publicului informațiile privind impactul asupra mediului și a condițiilor de viață și sănătate.

România nu are la această dată o legislație adecvată pentru gazele de șist. Industria extragerii de gaz de șist în România este încă la început, și deoarece nu există momentan nicio legislație specifică, se folosesc aceleași legi care se aplică sectorului convențional de gaze. Conform raportului final al firmei de consultanță consultanță AEA Technology pentru Comisia Europeană există multe riscuri asociate extragerii gazelor de șist.

În prezent în România este un moratoriu pe gaze de șist din mai 2012 ce va fi ridicat după ce studiile legate de impactul asupra mediului a exploatării gazelor de șist vor fi realizate în Uniunea Europeană.

Fiind confruntați cu probleme legate de transparență decizională, cu efecte vizibile asupra mediului și populației ale exploarării și exploatării gazelor de șist și cu posibilitatea ridicării moratoriului pe gaze de șist în România vă invităm să vă exprimați opiniile, verbale sau scrise, cu privire la acest subiect în cadrul audierii publice “Explorarea și exploatarea gazelor de șist în România. Încotro?”.

Audierea va avea loc vineri, 16 noiembrie, începând cu orele 11:00, la hotel Marshal Garden, sala Safir, Calea Dorobanților nr. 50B, Sector 1, București.

Audierea Publică este o procedură de consultare prin care orice structură de interese, de la autoritate publică, ONG-uri, coaliții, alianțe, organisme, organizații, își pot aduce contribuția transparentă în actul decizional al politicilor publice.

În comparație cu alte proceduri de consultare, audierea publică oferă un cadru riguros și eficace de colectare a unui număr considerabil de opinii, care apoi pot fi prezentate și în cadrul audierii,opinii ce reprezintă puncte de vedere ale grupurilor de interese pentru care subiectul în dezbatere are impact.

Audierea publică oferă resurse informaționale consistente cercetătorilor și experților pe diverse domenii și asigură acumularea unui număr larg de opinii în timp scurt și operativ. Rezultatele se concretizează într-o publicație sinteză cu poziții majoritare și minoritare, recomandări și sugestii expert.

În măsura în care sunteți interesați să participați la sesiunea de audiere publică, vă rugăm să completați formularul de înregistrare anexat și să îl transmiteți la adresa:

gazedesist@alma-ro.ngo.ro în urma semnării acestuia.

Atenție:

Înscrierea la o depoziție orală în cadrul audierii publice este validă doar în urma transmiterii depoziției scrise, până în data de 7.11.2012 ora 16.

Depoziția scrisă, va avea o lungime de max. 3 pagini în care se va utiliza caracterul Times New Roman, mărimea lui fiind aleasă la poziția 12.

Nu uitați să semnați depoziția scrisă, să vă treceți date de identificare pentru a vă putea contacta și a vă transmite raportul comisiei de experți.

Timpul acordat depoziției verbale, în cazul opțiunii de participare la eveniment, este de maxim 3 minute.

Cu respect,

Comisia de Inițiativă

Asociația Alma-Ro

Coaliția pentru Mediu

Aici găsiți documentele audierii publice:

Invitație

Procedura de audiere publică

Formular de înscriere

Motivația inițiatorilor

Chemarea la acțiune

Regulament audiere

Îndrumar elaborare depoziție

Bibliografie

1. Impactul extracției gazelor de șist și a petrolului de șist asupra mediului și a sănătății umane 

2. Support to the identification of potential risks for the environment and human health arising from hydrocarbons operations involving hydraulic fracturing in Europe 

3. Climate impact of potential shale gas production in the EU

4. Acord petrolier de concesiune Adamclisi ANRM - Chevron Romania Holdings B.V.

5. Acord petrolier de concesiune Costinești ANRM - Chevron Romania Holdings B.V.

6. Acord petrolier de concesiune Vama Veche ANRM - Chevron Romania Holdings B.V.

7. Ordin privind declasificarea acordurilor petroliere de concesiune ANRM

8. Shale gas Unconventional and Unwanted: the case against shale gas FOE Europe

9. Broșura "Gazele de șist - o nouă provocare"

10. World shale gas: An initial assessment of 14 Regions outside the United States

Comisia de experți

Liana Popa

Liana Popa a absolvit Facultatea de Inginerie Geologică și Geofizică (Universitatea București) și a lucrat peste zece ani ca inginer geolog la Prospecțiuni SA București. Din 1993 este manager al SC Terramin 2000 SRL, companie privată cu profil geologic. Liana Popa este membru fondator al Fundației pentru Pluralism și ocupă funcția de director executiv din anul 1996.

Coordonează programul transatlantic în parteneriat cu ACYPL, a fost Coordonatorul programului GMF-MMF  pentru România între 1997-2009.

Afrodita Iorgulescu

Afrodita Iorgulescu este doctor în matematică, profesor universitar emerit la Academia de Studii Economice din București. Domeniul de interes este informatica teoretică (fundamentele informaticii), și anume algebra logicii cu mai multe valori și logica fuzzy, unde are contribuții importante în special la dezvoltarea cazului necomutativ. Articolele sale, publicate în reviste de prestigiu din străinătate, au un număr foarte mare de citări (caută cu Google scholar). A primit premiul « Gheorghe Lazăr » al Academiei Romane pe anul 2002. Este evaluator la mai multe reviste de prestigiu din străinătate din 1999 și recenzor la Zentralblatt Math (din 2004) și la Mathematical Review (din 2006). Din anul 2006, face parte din grupul editorial (Editorial Board) al revistei americane Journal of Multiple Valued Logic and Soft Computing, revistă cotată ÎȘI. Guest Editor la Soft Computing (Springer) în 2001, la Multiple-valued Logic (Taylor & Francis) în 2001, la J. of Multiple Valued Logic and Soft Computing în 2006, la Internațional Journal of Mathematics and Mathematical Sciences în 2011. Membru CNFIS (1998-2003), evaluator CNCSIS (din 2004), membru în Registrul Național al Experților CNCSIS, din 2005. Membru INFOREC (organizație profesională din ASE) din 1990, GLAU (Grupul de Logică și Algebră Universală) din 1990, SSM (Societatea de Științe Matematice) din 1996. Lieder al sindicatului ACADEMICĂ al cadrelor didactice din ASE (1990-2000). Participant activ la manifestația maraton din Piața Universității în aprilie-mai 1990, membru fondator al Solidarității Universitare, membru Alianța Civică din 1990. Este membră a Grupului pentru salvarea Roșiei Montane din Academia de Studii Economice, care din 2002 se opune cu argumente proiectului minier al companiei Roșia Montana Gold Corporation (vezi materialele elaborate de Grup la http://www.ase.ro/rosia_montana/index.asp).

Alexandru Tașnadi

Alexandru Tașnadi este prof.univ.dr. cibernetician și matematician titular la Academia de Studii Economice din București. De asemenea este profesor la ASE pentru disciplinele doctrine Economice, Relații publice, Gestionarea crizelor mediatice, Principiile comunicării, Tipologii ale succesului și eșecului în afaceri și Comunicare în administrația publică.


Str. Armand Calinescu nr. 7,           HOME    DESPRE NOI    PROIECTE    ȘTIRI    PUBLICAȚII    RESURSE    LINK-URI    CONTACT   
et. 5, ap. 20, 021011 București
Tel: +40 21 314 3960
Fax: +40 21 31 00 559,
       +40 31 816 6572
E-mail: office at alma-ro.ngo.ro